Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων



 Ως έναρξη της ενασχόλησής μας με την παγκόσμια ημέρα ζώων, διαβάσαμε το παραμύθι "Πού πας χελωνάκι;", συζητήσαμε για τη συμπεριφορά μας στα ζώα και αναφέραμε τις προσωπικές μας εμπειρίες με τραυματισμένα ή αδέσποτα ζωάκια. 

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι.



Παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό βίντεο Χελώνες σε κίνδυνο (έγινε επιλογή σκηνών) και συζητήσαμε πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να βοηθήσουμε τις θαλάσσιες χελώνες να μην εξαφανιστούν για πάντα.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εθελοντή διασώστη της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ στο νηπιαγωγείο μας. Ο  Δημήτρης μας παρουσίασε εποπτικό υλικό με τις ενέργειες της οργάνωσης για τη προστασία και φροντίδα της θαλάσσιας χελώνας που γεννά τα αυγά της  στην περιοχή της Κρήτης όπου βρισκόταν. Μας μίλησε για την προσωπική του εμπειρία διάσωσης μιας τραυματισμένης στο καβούκι της χελώνας και τη μεταφορά της με πλοίο στη Γλυφάδα όπου λειτουργεί το "νοσοκομείο", κέντρο διάσωσης θαλάσσιων χελωνών.



Στη συνέχεια η αυλή μας μετατράπηκε σε σκηνικό δραματοποίησης για την "Περιπέτεια Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας!"





Το παιχνίδι ξεκινά!

 Τα μωρά χελωνάκια είναι σε κίνδυνο! Η παραλία είναι γεμάτη σκουπίδια και τα εμποδίζουν να φτάσουν στη θάλασσα! Πρέπει να την καθαρίσουμε.


Υπάρχουν μερικά αυγά χελώνας σκορπισμένα στην παραλία και πρέπει να προστατευτούν. Ας τα τοποθετήσουμε στη φωλιά τους ώστε να είναι  ασφαλή μέχρι να εκκολαφθούν.

Οι "διασώστες-κυνηγοί αυγών" ψάχνουν παντού!

Τα εντοπίζουν και τα τοποθετούν με προσοχή στη φωλιά.



Η παραλία είναι καθαρή και τα μωρά χελωνάκια εκκολάπτονται από τα αυγά τους! 



Αλλά χρειάζονται τη βοήθειά μας για να βρουν τη θάλασσα. Οι διασώστες - οδηγοί με οδηγίες του Δημήτρη δημιουργούν ένα αυλάκι ώστε τα μικρά χελωνάκια να φτάσουν με ασφάλεια στο νερό.



Ωχ όχι! Μερικοί γλάροι προσπαθούν να πιάσουν τα μωρά χελωνάκια. Γρήγορα, Διασώστες, πρέπει να τα προστατέψουμε από τα πουλιά.

Τα καταφέρατε! Τα μωρά χελωνάκια είναι ασφαλή και 
τώρα μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα! 
Ευχαριστούμε, Διασώστες!

Χάρη στη σκληρή δουλειά σας, όλα τα μωρά χελωνάκια είναι ασφαλή! 
Βοηθήσατε να γίνει η παραλία ένα καλύτερο μέρος για αυτά. 
Μπράβο, Διασώστες Θαλάσσιων Χελωνών!

Η κατασκευή μας για την παγκόσμια ημέρα ζώων.


.
Την ώρα της ελεύθερης απασχόλησης τα παιδιά φροντίζουν τις χελώνες που μας έφερε ο Δημήτρης.