Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Απονομή ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ στο 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών

 Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απονεμήθηκε στο 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης (CSS) του eTwinning που εδρεύει στις Βρυξέλλες, για το έργο "Empathy Turtles: For me, for You and Nature".

Το έργο, που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2022-23 προσανατολίστηκε στην οικοδόμηση των Ήπιων Δεξιοτήτων και ειδικότερα της Ενσυναίσθησης. Ιδρύτρια ήταν η Νηπιαγωγός Μαρίνα Ζαχαρία και συμμετείχαν 164 μαθητές ηλικίας 4-6 ετών και 9 εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία και Ρουμανία. 

Με τη βοήθεια μιας χελώνας που ήταν ο ήρωας του έργου, οι  μαθητές γνώρισαν τα συναισθήματα, έμαθαν τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν πρωτότυπες κατασκευές. 

Μπήκαν στα παπούτσια του άλλου και συνειδητοποίησαν την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης. Πειραματίστηκαν στην προσπάθειά τους να βρουν λύσεις σε αυθεντικά προβλήματα και έμαθαν βιωματικά πως αποτελούν μέλος μιας αλυσίδας την οποία καλούνται να προστατεύουν και να σέβονται. 

Γνώρισαν μαθητές άλλων χωρών, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με διάφορους τρόπους και καλλιέργησαν τις οριζόντιες δεξιότητές τους. 

Συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και επικοινώνησαν το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων ειδικότερα, μέσω του καταφυγίου που κατασκεύασαν με τη χρήση ρομποτικού εξοπλισμού, αισθητήρων, Τεχνητής Νοημοσύνης, MicroBits και εργαλείων web2. 


 Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας αξιολογεί το έργο όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετέχουν σε ένα έργο eTwinning. Τα έργα στα οποία απονέμεται η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας είναι εκείνα με την υψηλότερη κατάταξη μεταξύ εκείνων που έλαβαν την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Τα έργα αυτά παρουσιάζουν παραδείγματα επιτυχημένης ευρωπαϊκής συνεργασίας.


Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο έργο, αφού διακρίθηκε επίσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΕΕΛΛΑΚ, στο Διαγωνισμό Bravo Schools καθώς και στο Διαγωνισμό ρομποτικής της WRO. 


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους τους μαθητές που κατάφεραν αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά και στους γονείς που ήταν συμπαραστάτες στο ταξίδι αυτό της γνώσης.