Για να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν το πώς δημιουργείται ο σεισμός, αρχικά μιλήσαμε για τη γη μας, τι σχήμα έχει. Αφού είδαμε διάφορες εικόνες της γης και φτιάξαμε ένα μοντέλο της γης με πλαστελίνη, είδαμε ότι η γη δεν είναι ένας κύκλος, αλλά μοιάζει με μπάλα... είναι δηλαδή σφαίρα! Ψάξαμε στην τάξη μας αντικείμενα που είναι κύκλος, αντικείμενα που είναι σφαίρα και ολοκληρώσαμε την αντίστοιχη εργασία.
Στη συνέχεια, αφού κατακτήσαμε την έννοια της σφαιρικότητας της γης, ψάξαμε να βρούμε τί υπάρχει στο εσωτερικό της γης. Παρομοιάσαμε την γη με ένα αυγό, που έτσι όπως στο εσωτερικό του έχει διάφορα στρώματα, έτσι και η γη στο εσωτερικό της έχει διάφορα στρώματα
Μιλήσαμε λοιπόν και είδαμε εικόνες και βίντεο για το μάγμα... την λάβα που υπάρχει μέσα στη γη, αυτή την καυτή θάλασσα που κουνιέται. Πάνω από το μάγμα υπάρχουν οι τεκτονικές (ή λιθοσφαιρικές πλάκες) οι οποίες ενώνονται σαν κομμάτια παζλ μεταξύ τους. Όταν κουνιούνται οι πλάκες δημιουργείται ο σεισμός. Για να το καταλάβαμε καλύτερα, φτιάξαμε ένα μοντέλο όπου 2 ξύλινα κομμάτια ήταν οι λιθοσφαιρικές ππλάκες και πάνω στις πλάκες βάλαμε ένα σπίτι που φτιάξαμε με τα τουβλάκια. Παρατηρήσαμε ότι ανάλογα με το πώς κουνιούνται οι πλάκες κουνιούνται τα σπίτια και ότι είναι πολύ σημαντικό να φτιάχνονται γερά σπίτια. Επίσης, είδαμε τι είναι ο σεισμογράφος και φτιάξαμε έναν από ρολό κουζίνας και μαρκαδόρο.
Στη συνέχεια είπαμε το εξής: "Σεισμός σεισμός, μη σε πιάνει πανικός" και είδαμε βιντεάκια και εικόνες για το τί μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, και στη συνέχεια τα αποτυπώσαμε σε μια εργασία για να τα θυμόμαστε! Φτιάξαμε και το βαλιτσάκι σεισμού και φυσικά κάναμε την καθιερωμένη άσκηση σεισμού στο σχολείο μας!